Vaderdag


vaderdagIk heb er niets mee, nog nooit gehad. Wij deden in onze familie niet echt aan dit soort feestdagen. Mijn ouders wilden er geen speciale aandacht aan besteden. Vooral met moederdag zei mijn moeder altijd: "Ik vind het leuker als jullie gewoon het hele jaar aardig tegen mij zijn". En toch vond zij het natuurlijk leuk, om op moederdag extra verwend te worden bv. met een van de kinderen zelf bereide ontbijt aan bed ;-).
Maar vaderdag - nee daar deden wij niets mee. In Duitsland worden de moeders op moederdag, de tweede zondag in mei, verwend. En op vaderdag, de dag van hemelvaart, gaan de vaders, en soms ook niet-vaders, gewoon met elkaar op pad. Het kan een fietstocht, en wandeling of wat dan ook zijn, als het maar alleen mannen zijn en genoeg bier in het spel is. Dus is het een feestdag alleen voor mannen. Ik kan mij niet herinneren, dat mijn vader hieraan ooit mee deed.


papaIk heb begrepen dat in Nederland vaderdag, net als moederdag, en dag is, waar vaders verwend worden. Met kleine cadeautjes of met een ontbijt. In de media las ik net zo veel reclame advertenties dan met moederdag. Hoe dan ook, vaders worden in het zonnetje gezet.
Aan de ene kant vind ik deze tradities wel mooi, een dag, waarop de familie weer ééns bij elkaar komt. Je moet het maar zelf invullen. Aan de andere kant houd ik niet van dit soort 'media gemaakte' dagen en verplichte data. Ik zou toch liever bij elkaar willen komen als iedereen er zin in heeft? Waarom heb je hiervoor speciale data voor nodig? Je kunt toch altijd en "zomaar" afspreken?

Zoals al gezegd, wij deden er vroeger niet aan mee. En omdat mijn ouders beide redelijk lang geleden zijn overleden doe ik er nu ook niet aan mee. Maar ik word wel getriggerd door al de aandacht voor deze dagen vanuit de media.
En ook al denk ik bijna iedere dag aan mijn ouders, zij zijn op dit soort dagen dan nog dichter bij mij. De tekst op de foto heeft mijn vader geschreven toen ik negen jaar oud was. Ondertussen is hij dus misschien wel een engel...
Ik kan hun met vaderdag of moederdag geen cadeaus meer geven, alleen dit.
I love you - wherever you are <3

Willen jullie mij vertellen wat jullie met vaderdag doen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Reacties

 1. Hallo Alexandra!

  Bei uns wurde auch nie Wert auf Vater- oder Muttertag gelegt. Und für mich hat es ebenfalls keine Bedeutung, sondern ist teilweise nur eine Erfindung für die Geschäftswelt oder ein weiterer Grund, sich zu betrinken.
  Trotzdem, dieses Jahr war mein erster Vatertag ohne Vater. Und dann bekommt so ein Tag doch irgendwie eine andere Bedeutung.
  Liebe Grüße
  Carolin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wohl wahr, Carolin! Liebe Grüße, Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Der Weg ist das Ziel | Gedanken zum Wandern

Tilly goes East

Pieterpad Etappe 25 en 26 - het is volbracht!