Het avontuur Posbank

paardAfgelopen zaterdag had ik met een vriendin afgesproken om te gaan wandelen. Wij hebben gekozen voor de NS wandeling Veluwezoom. Een prachtig stuk natuur in Nederland! Het eerste deel leid je door een stukje van het vroegere jachtdomein van de Prinsen van Oranje. Mooie bospaden, boom alleeën - heuvel op en heuvel af. Wij komen uit bij Paviljoen de Posbank, gaan even naar het uitkijkpunt, waar de stenen bank staat, opgericht ter ere van G.A. Pos. Van hier heb je een prachtig uitzicht over het natuurpark Veluwezoom. Wij verlaten de route voor een ommetje en wandelen over een stuk glooiende heide. Het is zelfs in de winter mooi om te zien – hoe schitterend moet het dan in de zomer zijn, als de heide bloeit?!


hooglanderDe eerste wilde dieren staan langs de weg en laten zich niet verder storen door de wandelaars. Even later zijn wij terug bij het hoogste punt en gaan vervolgens weer de bos in. Vanaf nu is het iets meer kronkelen.En toen stonden wij stil...wilde zwijnenWij worden op een plek tussen de bomen gewezen door andere wandelaars. Wij moeten heel goed kijken en daar zien wij piepkleine mini wilde zwijnen!
Maar waar zijn papa en mama wild zwijn dan? Wij zijn een beetje bezorgd. Vooral omdat de plek, waar de kleintjes liggen, vrij onbeschut is en dicht bij een grote weg. Dan maar de boswachter bellen. Hij vindt het ook een rare plek en komt graag even kijken. Tot onze geruststelling ziet hij de zeug dicht bij haar kleintjes liggen. De boswachter gaat wat takken over het nest leggen en wij kunnen gerust verder lopen. Ik heb zoiets nog nooit in de natuur gezien, dit was best wel spannend! Maar het is wel de derde keer, dat ik voor een klein diertje zorg gedragen heb tijdens een wandeling! Ik kan jullie vertellen: het geeft een voldaan gevoel - ik word er gelukkig van! Goed om te weten, als de dieren niet aan hun lot overgelaten worden.
De volgende dag belt mij de boswachter trouwens nog een keer terug: inmiddels heeft de zeug haar kleintjes naar een veilige plek gebracht! Wat leuk, dat hij ons hierover op de hoogte stelt! De kleintjes waren trouwens iets van twee of drie dagen oud…


Hier kun je alle foto's van het avontuur Posbank bekijken.


P.S.: Wij hebben de boswachter via het nummer van natuurmonumenten Rheden (Bezoekerscentrum Veluwezoom) kunnen bereiken.


Welke wilde dieren ben jij al in de bossen tegen gekomen? Laat graag onderaan een reactie achter!

Reacties

 1. Mooie foto's weer! Naast de "gebruikelijke" konijnen en haasjes hebben we wel eens herten gezien. Ook zie ik regelmatig roofvogels. Weet helaas niet welke soort.

  Het is altijd bijzonder om wilde dieren te spotten, zeker als je elkaar spontaan tegen het lijf loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de hooglanders zijn wij ondertussen al een beetje 'gewend', ook al is het iedere keer prachtig om ze van dichtbij te kunnen zien, maar de baby zwijntjes... *socute

  BeantwoordenVerwijderen
 3. awww....sweeties!!! :)))) <3<3<3...thank you for this nice and cute post! Makes me smile! Have a nice evening and best wishes from hotels in lana ! Nora ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Danke Nora, Wanderurlaub in Südtirol ist ne gute Idee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Alexandra, wat een mooi verhaal. Vandaag brn ik met mijn man en dochter (15) voor het eerst in park Veluwezoom geweest. We zagen (en hoorden, vooral) veel vogels, en insecten, maar wild...ho maar. Tot we bijna aan het einde van onze wandeling kwamen. We hadden net de heide overgestoken (na een bezoek aan de Posbank) en bereikten de bosrand, toen we merkten dat scuon achter ons "iets" van achter de struiken te voorschijn kwam. Het was een paard, maar volgens mij geen IJslands paard. Zag er anders uit. En was bruin met wit. Mooi hoor! Ik heb hem snel even gefilmd en net op dat moment brieste en hinnikte hij een keertje. Bedankt voor jouw verhaal en veel wandelplezier nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ilse,
  wat een bijzonder belevenis! Ja, op de Veluwe kun je van alles tegen komen. Het is uiteraard een heel mooi wandelgebied. Leuk dat je mijn blog gevonden hebt!
  Groet,
  Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Der Weg ist das Ziel | Gedanken zum Wandern

Tilly goes East

Pieterpad Etappe 25 en 26 - het is volbracht!