Het Pieterpad-avontuur Etappe VI-VII (oktober 2015)

Pieterpad Etappe 6 Schoonloo-Sleen 24 (27) km (dag 1)


Pieterpad wegwijzerIk had in het voorjaar twee etappes Pieterpad over geslagen. Maar voordat ik met Pieterpad deel 2 ga beginnen, moest ik deze toch nog even lopen. Ik zag er een beetje tegen op, omdat vooral etappe 6 mij vrij lang leek. Daarom zijn wij ook al vrijdag avond naar Schoonloo gegaan om vanuit daar meteen na het ontbijt te kunnen vertrekken. Achteraf gezien was dit een heel goed idee!
Wij starten met mistig weer, de zon laat nog even op zich wachten. De route gaat meteen een bosrijk gebied in, wat bijna de hele tijd ook zo blijft. Wij hebben geluk, en zien nog veel bont op deze late herfstdag. Maar het is ook een verjaardag en dat moet natuurlijk gevierd worden! Helaas is er geen horeca onderweg, wij gaan even van de route af naar Schoonoord om cappuccino te drinken en plakken er zo 2 km bij op.
Verder op de route komen wij behalve onze medegasten van de afgelopen ovenachting niet veel mensen tegen. In het bos zijn verschillende overnachtingsadressen, wij weten niet precies voor wie deze bedoeld zijn.


markeringIk heb het boekje niet nodig, en niet alleen omdat mijn medewandelaar de route in zijn gps heeft staan, maar ook omdat de markering op deze etappe goed onderhouden is… op eentje na...
De zon is inmiddels door gebroken. Wij worden (volgens het boekje) op allerlei bezienswaardigheden gewezen: Het Pieterpad monument ter nagedachtenis aan de bedenkers en een monument ten ere van neergestorte piloten.
Dit is tot nu toe een van de mooiste etappes: Overwegend onverharde wegen met name brede bospaden. Zekers in de verschillende jaargetijden mooi om te wandelen!
De laatste kilometers zijn voor mij wel afzien. Ik heb wederom het gevoel, dat ik met dit weer toch beter ergens een half uurtje moet pauzeren, waar ik mij dan ook op kan warmen. Mijn lichaam mij dankbaar zijn.
Maar goed, het is niet anders en morgen staat de volgende etappe ons te wachten!
Wij overnachten in Sleen bij ‘vrienden op de fiets’, heel comfortabel en rustig direct aan de route gelegen. En: op dit adres heb je al één km van de volgende etappe gelopen!Etappe 7 Sleen-Coevorden 21 (20) km (dag 2)


overnachting SleenNa een vorstelijk ontbijt in gezelschap van 5 Pieterpad - wandelaars starten wij wederom met mistig weer. Vandaag laat de zon op zich wachten, oftewel…Wij zullen haar niet echt gaan zien.
De route leidt ons over verharde wegen, wat ikzelf niet zo prettig lopen vind. Het uitzicht gaat niet verder dan max. 100 meter. De mist heeft wel iets. Je komt in een rustige sfeer, een beetje mystiek en je gaat op details focussen. Geluiden neem je in eens anders waar. Je hoort een hond blaffen maar je ziet hem niet. Je hoort een paard hinniken, maar je ziet het niet. Je hoort het geluid van een spoorwegovergang en vlak daarna een trein en je wist niet eens dat er een spoorweg was. Ik moest plotseling stoppen omdat ik iets rook. Even om me heen kijken, en ja – dat was het. De kruidige geur van deze bramenstruik! Heerlijk! Dit is bijzonder om mee te maken. Even verder valt mij kleur in de mist op. Het zijn de kleine dingen in het leven… En dan ontmoet je de medewandelaars (dit weekend schijnen 10 mensen deze etappes te lopen en we komen ze om en om tegen) en de gesprekken gaan precies om hetzelfde. Hoe ervaar jij het lopen in de mist?
Bij Holsloot lopen wij onder een snelweg langs een faunapassage – nog nooit gezien zoiets. Later stoppen wij voor een fotomoment bij een voormalige Joods kerkhof.
Uiteindelijk bereiken wij na goed 20 km Coevorden. Wij worden door deze vrienden ontvangen, en mogen nog door het mooie stadspark wandelen voordat wij in de binnenstad uitkomen. Wij lopen verder naar de Ganzenmarkt om nog even iets te nuttigen voordat wij de trein naar huis pakken.
Wij zijn met ons tweeën dit weekend omdat wij heel goed met elkaar kunnen wandelen. Wij houden allebei van de stilte en het genieten van en opgaan in de natuur. De bezinning komt dus niet te kort. Ik was in gedachten veel bezig met een wat langere wandeltocht (meer dagen dan), en vraag mij nog steeds af of ik het aan kan, met meer bagage en zo… Ik ben na deze dagtochten ‘s avonds behoorlijk kapot, ook al is de pijn de volgende dag verdwenen.
Maar: Ik heb er wel zin in om een klein weekje te wandelen. En wat ik wel weet is: als ik het wil dan kan ik het ook! Mocht iemand na dit verhaal tips voor mij hebben, dan hoor of lees ik het graag!


Hier kun je nog alle foto’s van Etappe VI en Etappe VII een keer terug zien.


Reacties

 1. Jij bent leuk bezig. Moet me inhouden jouw verslagen over Pieterpad nog niet te lezen. Moet begin (tot aan Coevorden) nog doen. Laat me graag verrassen. Ik sprokkelde al Coevorden-Venlo bij elkaar. Morgen ga ik terug naar Venlo. Zondag en maandag doorstoten naar Echt. Had er al zin in maar na jouw verslagen ( bij voorbeeld over mij bekende Marskramerpad ) nu helemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Het is een genot, meer vertel ik niet ;) ik begin in maart weer en loop gen zuiden, een voor mij ook onbekende omgeving.
  Veel wandelplezier en graag verneem ik of je mijn verhaaltjes dan herkenbaar zijn.
  Groet, Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wandelen in oktober levert mooie foto in de mist op zeg! Kan je nog herinneren of jullie het koud hadden toen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De eerste dag was super met zon enzo. Het was vooral in de ochtend aardig fris. Over dag viel het mee. Dag twee bleef het mistig en wij hebben onderweg niet echt buiten pauze kunnen houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Der Weg ist das Ziel | Gedanken zum Wandern

Tilly goes East

Pieterpad Etappe 25 en 26 - het is volbracht!