Afstand

spoorWaar denk je aan als je aan afstand denkt? Vermoedelijk aan de hoeveelheid kilometers tussen A en B. Hoe vaak leg je zo’n afstand af? Bv. naar je werk? Of naar je familie? Of misschien naar je geliefde?
Soms creëer je letterlijk een afstand om ook figuurlijk afstand te kunnen krijgen. Herkenbaar? Soms neem je bewust afstand... van mensen... of van meningen.


Tijdens mijn avontuurlijke leven heeft afstand altijd een rol gespeeld. Ik ben vroeg uit huis gegaan en heb zo letterlijk afstand tussen mij en mijn ouderlijk huis gecreëerd. Deze afstand heb ik vele jaren later nog groter gemaakt door vanuit mijn geboorteplaats in het noorden van Duitsland naar Berlijn te verhuizen. Deze verhuizing voelde voor mijn zus alsof ik naar het einde van de wereld verhuisde. Vandaag kan ik zeggen: dichterbij of verder weg... de bezoekfrequentie is altijd een beetje hetzelfde geweest. Je ziet elkaar misschien niet zo vaak, maar je maakt meer tijd vrij en soms geniet je dan ook meer van het moment. Je weet tenslotte nooit wanneer je elkaar weer ziet. Om grotere afstanden zoals hier naar familie of vrienden te overbruggen heb je vervoersmiddelen nodig. Ik leg deze afstanden met de auto of trein af.


fietsenHoe is het met fietsen en lopen? Ik was al van mijn jeugd aan gewend om op de fiets naar school en later naar werk te gaan. Kortere afstanden van maximaal 5 km of zo. De recreatieve fietstocht is meestal niet langer dan 35 km geweest. Sinds ik dit jaar op fietsvakantie ben geweest, ben ik niet meer bang voor grotere afstanden. Het is soms een kwestie van grenzen verleggen oftewel hoe je ernaar kijkt. Ik geef toe, dat ik dit jaar nog een beetje voorzichtig was qua planning van de fietsafstanden. Voor de volgende keer weet ik beter!
Met wandelen is het hetzelfde verhaal. Ik ben altijd een slechte loper geweest (wie bepaalt hier het oordeel ,slecht'?). Maar langere afstanden wandelen? En dan ook nog alleen? Never! Toch had ik in één keer zin om langer dan twee uurtjes in de natuur te zijn en te bewegen, daar was ik gauw 22 km verder. Plotseling had ik de wens om dit ook twee dagen achter elkaar te doen… so what? Wat zijn dus afstanden?


Ik heb een vriendin, een heel dierbare, zij woont in Amerika. Deze afstand is niet zomaar te overwinnen, tenminste niet als je elkaar wilt zien. Gelukkig heb je tegenwoordig genoeg media om gevoelsmatig dichter bij elkaar te zijn. Anders moet je vliegen en dat kost tijd, geld en planning. Maar dat alles maakt onze vriendschap niet minder, en dit al bijna ons hele leven lang!
Verder had ik een vriendin in Berlijn. De vriendschap heeft ook op afstand bijna 20 jaar geduurd. En eindigde zeker niet vanwege de kilometerafstand.
Ik heb oude vrienden, die ik na 20 jaar terug gezien heb... en voelde helemaal geen afstand. Wij hebben indertijd zoveel met elkaar gedeeld, dat blijft gewoon.


Mensen groeien soms uit elkaar en dan voel je een afstand. Dat is meestal de tijd om uit elkaar te gaan.
OlstMaar mensen kunnen ook naar elkaar toe groeien, je komt mentaal steeds dichter bij elkaar en dan is er geen sprake van een afstand. De kilometers die dan misschien nog tussen deze personen liggen zijn irrelevant.


Waarom schrijf ik dit? Ik leg iedere dag kleinere en grotere afstanden af. Soms baal ik dat lieve en dierbare mensen ,op afstand' wonen en ik niet zomaar op de koffie langs kan gaan. Maar dat is nu niet anders en ieder nadeel heeft zijn voordeel, toch? Hoe langer ik dan over ,afstand' nadenk hoe meer ik besef, dat dit tot mijn leven hoort en dat het allemaal maar relatief is. Het gaat niet om kilometers maar om hoe dichtbij de ander voelt. Hoe close je met elkaar bent.
Sinds mijn fiets- en wandelvakanties weet ik dat ook hierbij de (km) afstanden relatief zijn... het gaat erom wat het gevoel is.


Hier kun je alle foto's nog een keer bekijken

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Der Weg ist das Ziel | Gedanken zum Wandern

Het avontuur Posbank

Herfstimpressies