Het avontuur fietsvakantie – wat ik beleefd en gezien heb

fietsvakantieAnders als oorspronkelijk bedacht begin ik mijn tocht vanuit Olst. Arend-Jan wil mij de eerste dag van daaruit tot aan Lelystad begeleiden. De dag na de storm is dit een behoorlijk zware tocht, omdat wij de wind tegen hebben. Maar in lieve gezelschap beleef je het meteen iets minder zwaar. Als wij in Lelystad van elkaar afscheid nemen begint het te regenen en ik heb de volgende dag wel twijfel of ik met dit weer over de dijk wil fietsen. Aan de andere kant wil ik het ook niet missen, ik ben tenslotte pas mijn vakantie begonnen! Dus trek ik de regenkleding aan en bijt mij er doorheen. Veel foto-stops doe ik niet met dit weer, ik zie IJsselmeer en schapen. En dat is voldoende.
Als ik ’s avonds Onderdijk bereik, heb ik het wel een beetje gehad met al de wind. ’S avonds klaart het op en ik ga nog een rondje wandelen. Lekker rustig en in mijn eentje – genieten!
Dag drie gaat de tocht verder via Medemblik naar Bergen. In Medemblik heeft mijn fiets een lekke band. De havenmeester geeft EHBO voor mijn fiets zodat ik naar de fietsenmaker kan fietsen. Een uurtje later kan ik mijn reis voortzetten. De zon schijnt maar de wind waait nog steeds van voren. Ik heb een redelijk lange afstand te doen, dus trappen.


Uittreksel uit mijn dagboek:
…Af en toe een korte stop om mijn broodjes te eten, maar afstappen om de mooie landschap te fotograferen doe ik niet. Duurt alleen maar langer. De route gaat over dijken, door de Noord Hollandse landschap.
(De Westfriese Omringdijk is een 126 km lange dijk, ontstaan door de koppeling van verschillende korte dijken en omringt de historische regio West-Friesland.) Platt maar leuk. Ik fiets als ware dwars door het land heen. Na ca. 50 km zie ik grote duinen. Eigenlijk moet ik links af maar ik kan het niet laten om toch nog eventjes erover heen te kijken. Peeling (zandstralen) gratis. Van de uitzicht genieten, daar doe ik het voor. En ook het vervolg naar Bergen is bijna volledig tegen de wind.


tuinhuisjeIk kies voor een alternatieve route – niet echt beter. De weg gaat eerst door de duinen landschap. Later over een slingerpadje door de geest. Vlak voor Bergen, in Schoorl nog even een cappuccino pauze. Uiteindelijk kom ik in Bergen naar mijn overnachting.


Bergen aan Zee


Dag vier Rustdag. Nog steeds heel erg harde wind, perfect voor een dagje strand. Ik heb dit één keer per jaar nodig: strand, zand, het geluid van de zee. Met veel wind, zoals vandaag – heerlijk! Je kunt zo goed van je af kijken, niets denken, met blote voeten door het zand.
Ik vermaak me prachtig, gewoon met kijken. Nederlanders hebben hiervoor het woordje ,uitwaaien’ en dat is zo toepasselijk!
Dag vijf: na een heerlijk biologisch ontbijt met zelfgemaakte jam vertrek ik richting Alkmaar. Daar nog even rondlopen en een cappuccino drinken. De stad is nog niet wakker. Van Alkmaar naar de Zaanse Schans, met de wind – veel gemakkelijker fietsen dan de laatste dagen. Maar als ik bij een handpontje kom moet ik toch een omweg fietsen omdat de wind te krachtig is, om het pontje fatsoenlijk bij te halen in mijn eentje…volgende keer beter!
De windmolens zijn erg toeristisch. Er zijn veel Chinezen en andere toeristen, veel lawaai, het is druk. En daarom niet echt iets voor mij op deze mooie dag. Ik ga redelijk gauw weer verder fietsen door de mooie polderlandschap. Ik moet aan vroegere vakanties in de Wieden (het kop van Overijssel) denken.


theetuin boot


Uiteindelijk kom ik bij een schitterende theetuin kort voor Monnickendam terecht. Met thee en scones geniet ik daar nog van de omgeving. Je bent echt alleen met fietsen bezig en met rondkijken. Gedachtes komen en gaan, maar ik zou niet weten welke gedachtes er waren. Ik durf te zeggen dat het hoofd zo goed als leeg is. Alleen de vraag naar “waar heb ik vandaag zin in eten” word op een gegeven ogenblik beantwoord. Ik krijg vanzelf trek in iets en dat is vandaag een pannenkoek! Die is dan ook lekker te genieten in Monnickendam, waar ik naar de tijd nog leuke gezelschap heb.
Dag 6 fiets ik langs Amsterdam richting Loosdrechte plassen. Het weer is inmiddels heel mooi. Ik heb tijd, want de route is niet zo lang naar Tienhoven, maar ik heb ook weer geen tijd, omdat Arend-Jan mij tegemoet komt fietsen en wij in Tienhoven afgesproken hebben. Ik ben niet zenuwachtig maar verheug mij heel erg. Hoe leuk is dat, om na enkele dagen zo lief ontvangen te worden!
Het einde van mijn eerste fietsvakantie met mezelf nadert. Voor mezelf te kort en ik weet al vanaf dag 2 dat ik dit vaker wil gaan doen. Je komt tot rust, je bent met de natuur maar je komt ook gemakkelijk in contact met mensen.
Deel twee van deze vakantie met ons tweeën is niet minder leuk, maar anders. Wij fietsen via Baarn en Bunschoten-Spakenburg naar Putten waar wij een overnachting hebben. Van daar gaat het de volgende dag via Harderwijk terug naar Olst. Uiteindelijk fiets ik 3 dagen later van daar verder naar Enschede en heb in totaal iets meer dan 500 km gefietst. Voor mij wereldpremière en een super geslaagd avontuur!


Hier kun je alle foto’s bekijken.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Der Weg ist das Ziel | Gedanken zum Wandern

Tilly goes East

Pieterpad Etappe 25 en 26 - het is volbracht!